La Federació Catalana d’Autisme ha produït un documental que retrata la situació de les persones amb Trastorn de l’Espectre Autista (TEA) a Catalunya partint del dia a dia de dos casos reals i les seves famílies. Sota el títol ‘Peixos d’aigua dolça (en aigua salada)’ busca explicar “com se senten ells, el seu entorn i la visió dels principals experts de Catalunya”, explica a l’ACN Marc Serena, codirector del treball amb Biel Mauri. El documental s’estrenarà aquest dimecres a Manresa. També es podrà veure a Barcelona, Deltebre i Terrassa abans que es projecti el proper 16 d’octubre al programa ‘Sense Ficció’ de ‘TV3′.
El documental, diu Serena, ha estat fruit d’un llarg treball de documentació. Explica que malgrat la incidència d’aquest trastorn, aquesta segueix sent una gran desconeguda i motiu de “rebuig i estigma”. “Ens hem tronat amb persones que no volien posar-se davant de la càmera”, lamenta el codirector, tot afegint que és aquesta falta d’empatia el que provoca que “el 85% de les persones que pateixen aquest trastorn no tinguin feina”.
Segons Serena, el que diferencia el documental és que no demana a les persones amb autisme que siguin d’una determinada manera “sinó que com a societat ens plantegem que hem de fer per evitar que se sentin rebutjades i trobin el seu lloc”.
A partir d’històries reals
El documental se centra en dos casos concrets, la Mariona, de 23 anys i nascuda al Berguedà, i el Marc, de 10 de Sant Cugat. Inclou, a més, reflexions de famílies amb nens en els primers anys de vida i l’experiència de la Fundació Autisme Mas Casadevall a Serinyà (Pla de l’Estany), un centre d’atenció a persones adultes i que acull l’únic restaurant de Catalunya en el qual tots els cambrers, que també realitzen tasques de cuina, tenen autisme. Alhora hi participen alguns dels millors especialistes del país com Amaia Hervás (Mútua de Terrassa), Rosa Calvo (Hospital Clínic), Mario Montero (Càtedra d’Autisme de la Universitat de Girona) i María Díez-Juan (Hospital Sant Joan de Déu).
“Peixos d’aigua dolça (en aigua salada)” ha estat produït per la Federació Catalana d’Autisme, que reuneix a un miler de famílies i 14 associacions. “La societat sol tenir una idea equivocada de l’autisme i algunes pel·lícules i sèries de televisió hi contribueixen”, explica Rosa Serrano, presidenta de la federació. “En el documental hem inclòs des d’un infant fins a una persona adulta. Volem acostar aquesta realitat perquè el què es desconeix sempre fa por”, afegeix.
Guardonat al I Festival de Cinema i Discapacitat de Cullera
El documental ha aconseguit el premi del públic al I Festival de Cinema i Discapacitat de Cullera i una menció especial per a la protagonista, Mariona López, al festival de cinema de Girona. Es podrà veure al llarg d’aquest mes en diverses ciutats catalanes.
A Manresa es projectarà aquest dimecres a la sala d’actes de la FUB2, on les invitacions ja s’han esgotat, pel que es farà un segon passi als Cinemes Bages el proper dia 9. Abans que s’emeti per televisió també es podrà veure a Barcelona (4 d’octubre), Deltebre (6 d’octubre) i Terrassa (15 d’octubre).
Font: ACN